joi, 21 iunie 2012

Analize in sarcina I

Să o iau cu începutul, poate cineva are vreodată nevoie, eu sincer nu am gasit toate informaţiile pe care mi le doream. Aş fi vrut să ştiu ce analize sunt obligatorii, unde se pot face, cât costă, cât durează rezultatul şi aşa mai departe.
Primele investigaţii care se fac în primul trimestru de sarcină sunt
In primul rand ecografia pentru confirmarea sarcinii este importantă deoarece determină poziţia sarcinii şi evoluţia normală a dezvoltării acesteia. Se poate face şi la stat şi la privat, costă undeva de la 75 de lei în sistem ambulator la stat până la 340 de lei la privat.
Urmează analizele de sânge şi urină recomandate în primul trimestru. În sistem privat pot ajunge pâna la undeva în jur chiar de 1500 de lei, pentru cazuri speciale, nu sunt recomandate aceleaşi analize de către toţi medicii şi sunt unele recomandate în funcţie de vârsta mamei sau de posibilele riscuri în plus. Cu trimitere de la medicul de familie o parte dintre aceste analize se pot face la cabinetele care au contract cu Casa de Asigurari de Sanatate, gratuit, o altă parte cele de imunologie de exemplu nu sunt decontate şi trebuie plătite. Acestea pot costa de la 300 de lei la 600 de lei în funcţie de cabinet ( diferenţele sunt foarte mici între cabinete) şi în funcţie de recomandarea medicului. Eu le-am făcut ieri şi pentru rezultate aştept trei zile lucrătoare, am auzit că cel mai mult durează în jur de două săptămâni, nu înteleg deloc de unde diferenţa aşa de mare, bineînteles trebuie să revin să vă povestesc dacă le-am luat la timp.
Ce am făcut eu special pentru sarcina cu explicaţiile de rigoare, nu este universal valabil este ceea ce mie mi-a fost recomandat:
Herpesul, toxoplasma, rubeola, virusul citomegalic, toate vin cu doua tipuri de analize IGM şi IGG, IGM indica o infecţie acută, iar IGM una cronică sau vindecată. Prezenta unei infecţii  ar indica o afecţiune a fătului de unde importanţa acestor teste.
Am făcut de asemenea şi virusul hepatitic.
IgA, IgG, IgM sunt teste pentru a stabili nivelul imunoglobinelor din organism, cunoscute si sub denumirea de anticorpi. Mie nu mi-au fost recomantate, drept urmare nu le-am făcut, unii medici le recomandă, alţii nu.

"IgA.Acesti anticorpi sunt prezenti la nivelul nasului, al cailor respiratorii, al tractului digestiv, urechilor, ochilor, si a vaginului,si au rolul de proteja zonele corpului care vin in contact cu mediul exterior. Anticorpii IgA pot fi regasiti si in fluide corporale cum sunt saliva, lacrimile si sangele. Statistic vorbind aproximativ 10%-15% dintre anticorpii din organism sunt reprezentati de cei de tip IgA.
IgG. Acesti anticorpi pot fi regasiti in toate fluidele corporale, si detin rolul de a lupta impotriva infectiilor virale si bacteriene. Anticorpii IgG sunt cei mai mici dintre imunoglobuline, dar si cei mai raspanditi (aproximativ 75%-80%). In plus, acestia sunt singurii care detin capacitatea de a strabate placenta pentru a proteja fetusul.
IgM. Anticorpii de tip IgM sunt cei mai mari din punct de vedere al dimensiunii. Acesti se regasesc la nivelul sangelui si al limfei, si sunt primii produsi de organism ca raspuns la o infectie. Anticorpii IgM reprezinta 5%-10% din media totala a imunoglobinelor dintrun oragnism."


"Este foarte important de stiut care este grupa sanguina si Rh-ul mamei. Daca Rh-ul este negativ, va fi investigat si tatal. Daca tatal are Rh pozitiv, exista sanse ca si bebelusul sa fie tot Rh pozitiv, motiv pentru care mama trebuie sa faca un anumit vaccin, pentru ca totul sa decurga normal. Daca tatal este Rh negativ, nu este nevoie de nici un tratament.

- Urmeaza testele de depistare ale unor infectii materne. Se fac analize pentru hepatita B, hepatita C, HIV, sifilis, toxoplasmoza, rubeola, Citomegalvirus si Listeria monocytogenes. Aceste infectii pot afecta dezvoltarea fatului in timpul sarcinii, pot necesita avortul terapeutic sau pot determina avortul spontan, anomalii congenitale grave, infectarea bebelusului dupa nastere etc. De aceea, este foarte importanta cunoasterea lor la inceputul sarcinii pentru tratamentul necesar, daca este posibil, si pentru eventualele precautii si preventii care se pot lua."
Sursa pentru aceste informaţii http://sarcina.pentrumamici.ro/sarcina/sanatate-gravide/analize-medicale-in-sarcina-primul-trimestru.

Dacă nu aţi făcut Papanicolau şi examen de secreţie înainte de sarcină, acestea trebuie făcute în primul trimestru, ele costă undeva la 300-400 de lei în sistem privat şi durează în jur de o săptămâna,  o săptămână şi jumătate. Se pot face desigur şi la stat, costurile sunt mai reduse.
Secretia se face cea complexa, care cuprinde infectiile care pot aparea, de exemplu trichomonas vaginalis, candida, streptococ, chlamydia,  mycoplasma, ureaplasma.
Mycoplasma si ureaplasma sunt usor controversate, ele se regasesc in 60-80% din cazuri al populatia activă sexual şi fac parte din flora microbiana normală. În anumite conditii de scădere a imunităţii devin patogene.
Chlamydia este periculoasă pentru sarcină, poate duce la întreruperea acesteia, la naştere prematură, dar în cele mai frecvente cazuri efectul este asupra bebeluşului la naştere dând în 20-50% din cazuri conjunctivită în primele două luni de viaţă, în 10-20% din cazuri pneumonie. Poate da de asemenea otită medie sau obstrucţie nazală. Toate acestea doar în cazul unei naşteri vaginale.

Primul trimestru de sarcină se încheie cu bitest care indică anumile malformaţii ce pot apărea, o să revin cu informaţii despre această analiză, urmează să o fac peste o săptămână. Sper ca atunci să mai dispară stările acestea aşa rele de prim trimestru că destul "am luat în braţe toaleta" şi m-am cam săturat de ea pe cuvănt, nu vreau să fie prietena mea cea mai buna nouă luni de zile, am nevoie de o pauză


joi, 14 iunie 2012

Am înteles că a fost sunat Connect-R şi dormea, pe cuvânt că nu am înteles deloc ce este atât de amuzant, cu greu am aflat şi eu că el cântă melodia aia cu vara nu dorm.....
Nu am mai scris de mult, mult prea mult.
A fost frumos în Germania, cel mai mult mi-a plăcut să merg cu avionul, deci e clar cât de frumos a fost. Escala a fost piece of cake. În aer nu mi-a fost greaţă absolut deloc, pe pământ tot timpul.
Şi acum creştem, sperăm foarte bine copilul şi eu aşa mai potrivit sper.