luni, 9 iulie 2012

Dublu Test

Dublu test este o analiza de sarcina, se mai numeşte şi screening prenatal de trimestrul unu. Această analiză se poate face în intervalul 11-14 săptămâni de sarcina şi presupune două investigaţii, un examen ecografic şi unul de sânge. Pentru acurateţea testului este indicat ca ambele investigaţii să se facă în aceeaşi zi sau la cel mult douăzecişipatru de ore diferenţă. 
Eu am avut programare la ora doisprezece şi m-a preocupat foarte tare partea cu mâncatul sau nemâncatul dimineaţă deoarece micul dejun este foarte important pentru menţinerea unei limite de greaţă cât de cât suportabilă, măcar aşa pâna la ora unu. Şi am întrebat în stânga şi în dreapta, inclusiv un medic şi mi s-a spus categoric NU. Şi aşa am stat eu nemâncată pâna la prânz de am ajuns acolo mai mult leşinată dorindu-mi să se termine o dată cu analizele fără evenimente nefericite. Stupefacţie când doamna doctor observându-mi paloarea obrajilor mi-a spus că puteam să mănănc fără probleme. Am găsit pe un site o chestie aşa " Testul se efectuează pe nemâncate sau după masa de prânz"...acum e drept că nu mă pricep prea mult dar nu înteleg deloc relevanţa adică numai masa de prânz nu influenţează rezultatul...păi atunci pot sa mănânc de dimineaţă prânzul şi ar trebuie să fie ok nu?!....Deci cel mai bine întrebaţi medicul dvs. să nu suferiţi de foame inutil.
Să revin după această mică paranteză... Prin examenul de sânge se evidenţiază proteina A plasmatică asociată sarcinii şi beta - HGG - gonadotropina corionica umana, valorile acestea nu au niste parametrii clasici clari ci diferă de la femeie la femeie. Nu încercaţi să faceţi supoziţii dacă nu aveţi cunoştinţe de specialitate pentru că e posibil să vă stresaţi inutil. 
Dublul test poate determina unele malformaţii congenitale cum ar fi 
sindromul Down;
trisomie 18 (boala cromozomiala grava caracterizata prin sindrom plurimalformativ cauzat de prezenta unui            
cromozon in plus);
boala Tay-Sachs;malformatii ale inimii;anemia celulelor;malformatii la nivelul tubului neural;fibroza chistica; 
pe baza unor calcule care iau în considerare rezultatul analizelor de sânge, măsurătorile ecografice şi informaţii clinice ale mamei (vârstă, greutate, diabet zaharat insulino dependent, fumătoare/nefumătoare..)
Se pare că rata de detecţie a unui sindrom Down ar ajunge la 90% cu o marjă de 5% rezultate fals pozitive.
Dublu test nu oferă un diagnostic clar, doar estimează un risc care poate indica investigaţii suplimentare.
Aceasta analiză nu este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, preţul ei diferă în functie de clinica aleasă, din păcate nu am văzut nicăieri pe vreun site să scrie dublu test costă atât, de obicei este trecut şi la analize de laborator la care se adaugă costul ecografiei. Eu am plătit 195 de lei.
Cât de necesar este acest test având în vedere că un risc crescut nu înseamnă neapărat o anomalie şi poate duce la o grămadă de agitaţie cu investigaţii suplimentare mai invazive, inutil, nu ştiu, personal nu mi-am asumat riscul de a nu elimina o posibilitate, probabil  şi zelul de la prima sarcină, informaţii mai puţine, sperieturi mai multe, dorinţa ca totul să decurgă bine, sfatul medicului, decizia finală este a dvs. bineînteles!

Şi pentru o detaliere foarte clară şi la obiect a ceea ce înseamnă fiecare analiză foarte bine am înţeles de aici, cost 139 de lei la ei.



8 comentarii:

  1. oh, cati termeni ai insiruit pe aici, eu habar n-am(avut)de cum se descifreaza prescurtarile sau literele mari; slava Domnului ca nici nu a fost nevoie sa stiu, destul ca stiu medicii; si cu ceva timp in urma mama imi zicea sa merg in Ro, sa stau pana dupa ce nasc, adica ultimele 2 luni sa zicem..."mama, ce-i cu tine? si sa cheltui un car de bani pe analize si nastere?" cand aici in asigurare e inclus totul...pacat ca platesti atata la suta la sanatate si nu ai drept la nimic fara alte plati nu mai zic de mita si costurile nasterii...multumesc Celui de sus pentru toate cararile deschise

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da asa e, acolo este cu totul altceva si ma bucur mult pentru tine:).
      Noi ce sa facem ne luptam pe aici cu rationalul care spune ca unele sunt in plus cu teama ca poate nu facem tot ce trebuie. Oricum pana acum medicul meu imi da increderea ca este foarte, foarte ok comparativ cu ce se practica aici.

      Ștergere
  2. Eu n-am facut dublu test la nici o sarcina. Am facut triplu test. Mi s-a parut inutil sa fac si DT cu doar cateva saptamani inainte de TT, mai ales ca daca DT ar fi iesit aiurea n-as fi avut ce face decat sa astept pana la TT, cateva saptamani de stres. Medicul nu a avut nici un argument care sa ma convinga
    Banuiesc ca 139 de lei e numai testul, dar se insoteste si cu ecografia respectiva.
    Sa ai o sarcina usoara!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu cred ca mai fac triplu test avand in vedere ca dublu a iesit ok, acum nu stiu sigur, ma voi documenta inainte sa iau o decizie...din cate stiu determina aceleasi tipuri de posibile probleme, doctorita nu a mai zis nimic de triplu test, probabil urmeaza:)

      Ștergere
  3. I like looking through a post that can make men and women think.
    Also, thank you for allowing me to comment!

    Also visit my blog post; bancuri istorice

    RăspundețiȘtergere
  4. It's in fact very complicated in this active life to listen news on TV, thus I just use world wide web for that reason, and take the most recent news.

    my blog post jocuri noi online gratis

    RăspundețiȘtergere
  5. Just desire to say your article is as surprising.
    The clearness for your put up is simply excellent and i could assume you're knowledgeable in this subject. Well along with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.

    Here is my webpage :: jocuri online cu camioane

    RăspundețiȘtergere
  6. What's up colleagues, its impressive post concerning cultureand fully defined, keep it up all the time.

    Here is my web site ... jocuri mario in 2

    RăspundețiȘtergere