miercuri, 28 martie 2012

Oameni

Am reuşit să frunzăresc un curs săptămână trecută, să şi particip la câteva ore de prezentare. Cursul a fost despre comunicare în general, între oameni, în familie sau mediul profesional, la un suc, la o şedinţă şi aşa mai departe. Incredibil a fost să intru în atmosfera deja formată a grupului de cursanţi care se simţeau extraordinar şi se bucurau în egala măsură de progresele lor şi de cele ale colegilor. Am avut senzaţia unui grup de sprijin american, cum sunt acelea între mame sau oameni care muncesc prea mult sau în fine sunt n teme... Oamenii învăţau să comunice deschis. Şi am învăţat o lecţie importantă, pe care o ştiam de altfel, dar formularea mi-a readus-o în atenţie şi mi-a amintit cam cât de frecvent mă lovesc de această problemă în fiecare zi. Premisa fiecărui act de comunicare este atitudinea, ea trebuie să fie una pozitivă de genul eu sunt ok şi ceilalţi sunt ok, ori ne lovim tot timpul de genul de oameni, eu sunt deştept, restul sunt proşti şi ce am eu de spus este lege pentru toţi ceilalţi, lucru care evident nu trebuie rostit, se simte din formulare, din ton, atitudine şi aşa mai departe.
De ce oare este atât de greu să formulăm mesaje deschise, fără o mie de nu-uri, care să le arate celorlalţi că suntem atenţi, avem pentru ei respect şi empatie?
Poate din comiditate, obişnuinţă, nepăsare şi bineînteles nevoia de a ne arăta nouă cât suntem de grozavi.


Şi în sfârşit o veste mai bună din partea Ministerului Educaţiei sau să spun oare mai puţin rea,
http://www.cotidianul.ro/nu-mai-conteaza-notele-din-liceu-la-inscrierea-la-facultate-177477/.
Nu mai contează mediile din timpul liceului la admiterea la facultate, probabil se vor lua în calcule notele de la bacalaureat, nu spun că e perfect dar cred că oricum sunt mai semnificative decât mediile din anii de liceu.

10 comentarii:

  1. Foarte interesant cursul...
    Si buna vestea, prea le umflau notele in liceu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da chiar a fost foarte interesant, si m-a uimit cat de incantanti erau cursantii. Da si fiecare liceu in parte este altfel si nu poti sa compari, chiar era tare aiurea.

      Ștergere
  2. Da, da, am văzut și eu știrea în ziar! Deja ma simt mai liniștită, știind ca o voi putea lăsa pe fie-mea sa se pupe cu băieții în loc sa stea în casa si sa tocească la toate materiile:))

    RăspundețiȘtergere
  3. :))))))Ft tare dar cred ca ib ritmul din ultimii ani se mai schimba de o sut de ori pana atuci, sper sa fie schimbari pozitive!!!sa ii ajute pe copii nu sa ii incurce ....

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai daca o luam asa, eu as prefera sa stea in casa sa toceasca decat sa se pupe cu baietii :)))))
    Deci notele nu vor mai fi motivatia ca sa invete, trebuie sa ne descurcam noi sa le gasim alte motivatii. Si nu din cele materiale, zice psihologul. Greu la deal ... :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Vor fi si notele motivatie suficienta pentru ei spun eu, dar cred ca important este sa constientizeze ca invatatul temeinic ii va ajuta sa intre la facultate, sa faca o meserie pe care si-o doresc, sa aiba ocazia sa progreseze, la liceu vor fi destul de mari sa realizeze sau, sau vor spune eiii si daca invat si am facultate si ce, ca uite societatea noastra cum e:P:) dar sa speram ca pana atunci se vor schimba lucrurile in BINE. Offf, greu sa fii parinte sunt convinsa!

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, da, trebuie sa invatam sa comunicam fiindca noi romanii nu stim sa facem acest lucru! Sunt de acord chiar si cu masca de politete pe care si-o pun americanii, desi empatici nu sunt deloc, decat cu fetele posomorate si schimonosite ale romanilor din cauza educatiei gresite pe care am primit-o!
    Despre partea introducerii examenelor numai de bine, caci lipsa constiintei in special in invatamant, unde se formeaza caractere duce la situatia de a nu mai avea lideri care sa poata conduce cu inteligenta si bun simt acest neam!

    RăspundețiȘtergere
  7. Da si eu cred la fel, nu stim sa acceptam alta parere sau ca cineva sa nu fie de acord cu noi, luam totul prea personal si consideram ca noi si doar noi avem motive si drept sa fim acizi...... Si eu sunt mare fan examen, acolo se face diferentierea cel mai clar, nu suntem pregatiti pentru altfel de evaluare care sa fie concludenta.

    RăspundețiȘtergere
  8. mie imi vine sa ascund undeva si sa nu mai socializez. Pentru mine e frustrant sa traiesc controlandu-mi fiecare cuvant, gest sau gand. Nu pot rezista presiunii pe care o pun asupra mea autocenzurandu-ma. Nu pot... Si lucruri de imbunatatit sunt cu carul. Pe unele le adopt din mers, dar nu pot fi o persoana noua, oricat de mult as incerca. :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inteleg perfect ce spui.. :(, aceasta este societatea nostra prezenta, mai rau e ca fiecare se considera extrem de intelegator si tolerant pe de alta parte....

      Ștergere