Pentru ca un produs să fie bio trebuie să respecte un minim de criterii : să nu fie tratat chimic sau obţinut din seminţe modificate genetic, terenurile trebuie să nu fi fost tratate chimic şi au nevoie de o pregătire în prealabil de doi-trei ani, produsul final nu este prelucrat prin metode chimice si nu are conservanţi chimici, animalele nu trebuie hrănite cu produse care au componente substanţe chimice sau plante modificate genetic, crescute după reguli stricte privind mărimea adăpostului, lumina, inclusiv golirea şi dezinfectarea clădirilor între loturile de animale, produsele bio au un termen de valabilitate mult mai mic,etc. Regulile sunt stricte şi multe, produsele româneşti cu certificare bio trebuie să conţina sigla naţională Ae alături de logoul UE.


E uşor de intuit că terenurile nefertilizate produc mai greu, că pomii netrataţi dau rod puţin, fructele se strică sau sunt atacate de dăunători, condiţiile de creştere a animalelor "într-un spirit eco" nu sunt tocmai uşor de respectat, motiv pentru care sunt convinsă că produsele bio adevărate nu sunt multe. Regulile sunt atât de clare încât orice nerespectare poate fi fatală, eu consider că şi greu de reconstituit.
Nu ştiu cât produsele bio sunt strategii de marketing şi cât chiar bio, consider că este important să mâncăm cât mai sănătos aşa cum vedem fiecare acest lucru şi cu limitele pe care ni le impunem. Sunt perfect de acord că atunci când avem de ales între două rele, trebuie să optăm pentru cel mai puţin rău. Sunt oameni care au studiat fenomenul, s-au documentat şi reacţionează în consecinţă, cunosc foarte bine şi ştiu să aleagă un produs, dar trebuie să recunoaştem că sunt foarte mulţi care merg cu valul, cărora le place trendul şi se simt cool că aleg de pe raft produsul bio scump, poate chiar necertificat şi se uită cruciş la cei care nu fac la fel.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu