vineri, 4 februarie 2011

Bio-trend

Pornind de la acest articol: Soarele de pe strada mea, am simţit nevoia să îmi spun şi eu părerea despre produsele bio, de fapt despre acest trend tot mai popular în ziua de azi şi o să mă limitez la cele alimentare pentru că despre celelalte nu ştiu suficient şi nu am testat. Din cauza nevoilor diversificate, evoluţiei în general, curentelor trecătoare, producătorii şi comercianţii trebuie să îşi folosească măiestria pentru a-şi atinge întotdeauna scopul şi cum altfel decât aşa cum se întâmplă dintotdeauna speculând  momentul şi moda, absolut firesc chiar. Toţi vor bio pentru că e la modă şi e sănătos, e costisitor şi ne face să ne simţim bine pentru că avem grijă de noi, pentru că avem grijă de natură, pentru că suntem implicaţi şi ne pasă, ne costă timp şi bani ceea ce înseamna devotament şi preocupare, înseamnă că faci ceva în plus. Îi admir sincer pe cei care au această convingere încercând să facă mai mult poate pentru ei şi pentru cei din jur, dar eu sunt mai circumspectă, mai Toma Necredinciosul şi recunosc de ce nu, că nu am perseverenţa necesară.
Pentru ca un produs să fie bio trebuie să respecte un minim de criterii : să nu fie tratat chimic sau obţinut din seminţe modificate genetic, terenurile trebuie să nu fi fost tratate chimic şi au nevoie de o pregătire în prealabil de doi-trei ani, produsul final nu este prelucrat prin metode chimice si nu are conservanţi chimici, animalele nu trebuie hrănite cu produse care au componente substanţe chimice sau plante modificate genetic, crescute după reguli stricte privind mărimea adăpostului, lumina, inclusiv golirea şi dezinfectarea clădirilor între loturile de animale, produsele bio au un termen de valabilitate mult mai mic,etc. Regulile sunt stricte şi multe, produsele româneşti cu certificare bio trebuie să conţina sigla naţională Ae alături de logoul UE.
 .
E uşor de intuit că terenurile nefertilizate produc mai greu, că pomii netrataţi dau rod puţin, fructele se strică sau sunt atacate de dăunători, condiţiile de creştere a animalelor "într-un spirit eco" nu sunt tocmai uşor de respectat, motiv pentru care sunt convinsă că produsele bio adevărate nu sunt multe. Regulile sunt atât de clare încât orice nerespectare poate fi fatală, eu consider că şi greu de reconstituit.
Nu ştiu cât produsele bio sunt strategii de marketing şi cât chiar bio, consider că este important să mâncăm cât mai sănătos aşa cum vedem fiecare acest lucru şi cu limitele pe care ni le impunem. Sunt perfect de acord că atunci când avem de ales între două rele, trebuie să optăm pentru cel mai puţin rău. Sunt oameni care au studiat fenomenul, s-au documentat şi reacţionează în consecinţă, cunosc foarte bine şi ştiu să aleagă un produs, dar trebuie să recunoaştem că sunt foarte mulţi care merg cu valul, cărora le place trendul şi se simt cool că aleg de pe raft produsul bio scump, poate chiar necertificat şi se uită cruciş la cei care nu fac la fel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu